Monday, June 8, 2015

Ya Allah, aku rindukan nasihat dari seorang ayah

6 Jun 2015.

Aku ada 'pillow talk' dengan birthday girl. Aku gelarkan dia K untuk Kauthar ;)

Ayu.... Tahu tak, clinical hari ni kita kena marah dengan Dr Tugashetti lagi... 4 kali dah.

Ya Allah... Kenapa pulak?

Macam ni.. Orang ni present, tapi Dr T tak puas hati. Dia membebel la dalam satu group kitorang. 
'You should know everything about your patient blablabla.' Tiba2 masa dia pandangkita dia cakap macam ni 'If today you are 22, then you should act like 30. You have to be like the one who you want to. .......'

Wahhhh. Dekat dunia ni takde yang kebetulan.

Tu lah.. Dah la dia tak tahu birthday kita tapi dia cakap macam tu tepat2 tengok kita. Kita rasa Allah betul2 jawab doa kita. Kita rindu arwah ayah so kita doa 'Ya Allah, aku rindu nasihat dari seorang ayah. Boleh tak aku nak rasa nasihat tu?' Alhamdulillah Allah dengar doa kita. Dan kita rasa teguran Dr. Tugashetti tu betul2 sebab dia care dekat kitorang. Kita rasa birthday kita sangat lengkap hari ni.

*****

Buat kauthar ku yang kuat...
Semoga engkau tabah seperti Khadijah.
Semoga engkau bijak seperti Aisyah.
Semoga engkau berani seperti Khaulah.
Semoga engkau teguh seperti Rabiatul Adawiyah.


Hadiah Allah, selalu datang dari arah yang tak disangka-sangka. Kadang-kadang kita tak doa pun, tapi Allah tahu apa yang ada dalam hati kita. Benarlah, Allah lebih dekat dari urat leher. Kenapa kita selalu menagih harapan pada yang tidak kekal? 

Sesungguhnya, apa yang ada di atas tanah, akan menjadi tanah.







1 comment:

Ekin ank Pak Suhaini said...

Setiap ayu post selalu bari "something" kt ekin. Rindu ayu. May Allah bless you always :)