Saturday, March 11, 2017

Hamasah Yang Hilang

A : Tengah baca buku fikrah apa sekarang?
Me : Petunjuk Sepanjang Jalan. Ok ke?
A : Ok je.
Me : Awak rasa buku fikrah apa yang saya patut baca sekarang?
A : Ayu nak pasal apa?
Me : Untuk hamasah.
A : Hmm kalau macam tu, baca buku Hasan al-Banna atau buku ahli2 IM.

Senang sangat ke DnT kat India ni sampai kita perlukan bahan bacaan untuk naikkan hamasah kita? (Tanya diri sendiri). Atau kita ni cepat sangat give up dengan DnT sebab tu kita perlukan bacaan untuk naikkan semangat? 

Mungkin sebabnya ialah kedua-dua persoalan di atas. Cepat betul rasa down bila apa yang kita harapkan pada "anak-anak" macam tak menjadi. Salah aku ke? Ke sebab dosa-dosa aku? Jujur kadang-kadang rasa macam nak surrender. Maybe this isn't my 'profession'. Aku takde bakat lah nak buat kerja-kerja ni. Macam-macam benda terfikir.

Tapi, satu benda yang buat aku tersedar,

"Jika kau yakin Allah yang memegang hati, 
Kenapa kau perlu berserah diri."

Lembiknya diri ni. Rasullulah saw dulu berkali-kali ganda ujian yang menimpa semata-mata nak sampaikan islam. Kita terasa dgn anak2 sikit nak kecik hati, menangis, gurindam bagai. :D 

Teringat Dr. Fauziah pernah cakap, "Generasi sekarang kurang ketahanan. Tak lasak." 

Betul lah tu. Hati terluka sikit, terus lari. Hati terguris, terus berhenti. Tanpa kita fikir yang kita dah memutuskan usaha Rasulullah SAW. Tanpa kita teringat yang Allah akan gantikan kita dengan umat yang lebih baik. Umat yang far better than us. 

Tak kisah lah apa yang berlaku dalam DnT, yang penting kita (aku) kena kuatkan hati. Kuatkan hamasah. Kuatkan istiab. Kuatkan segala-galanya. Memang kadang-kadang kita kena ambil tahu kesusahan orang-orang sebelum ni nak tegakkan islam. Sebab masa tu baru kita tahu yang kesusahan yang kita alami sekarang, takde lah seteruk mereka.

Aku harap, aku tak hilang bila BFG nanti.
Dan aku harap, aku terus nak buat kerja-kerja ni.
Doakan aku.

"Dan Dia bersama kamu di mana saja kamu berada" (57:4)




Hamasah : semangat.




Monday, October 24, 2016

Tested But Blessed

Last few weeks, I was having kind of mental breakdown due to some matters in Malaysia. Crying like heavy rain during usrah. Sampai tersedu-sedu. I was trying to hide everything from my usrahmates but no i cant. I need someone to console me. So, time usrah lah I spilled everything out. 

And recently, (semalam kot) I was holding back my tears but one of my usrahmates knew something was not okay and then she hugged me. And there I was, crying silently in her comforting hug. 

Last month, that night, few hours before I received that sad shocking news, I was having muayashah with my usrahmate. Then I told her, "kita dah lama tak nangis. tak rasa macam Ya Allahhh i need you." i was afraid i'll be robot dakwah. And then, after that few hours, Allah gave me the news and I was crying and crying.

Despite everything that happened, I told my other usrahmate, "Alhamdulillah, ujian ni tak buat kita jauh dari DnT. But, I love DnT even moreee. I think during usrah/daurah/ anything, I find peace and happiness." 

Walaupun di uji, tapi aku rasa tenang. Walaupun sedih, tapi aku jumpa bahagia. Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah. (I cant describe this feeling but i really feel blessed). Thank you Allah TT

When I was reading al-Quran, I came cross this verse.

Bagi mereka berita gembira di dalam kehidupan di dunia dan di akhirat. 
Tidak ada perubahan bagi janji-janji Allah.
Demikian itulah kejayaan yang besar. 
(10:64)



Buat yang sedang di uji, mohonlah kepada Allah semoga sentiasa diberi ketenangan dan ketabahan dalam menghadapi ujian dariNya. Semoga hati ini sentiasa berlapang dada dan redha dgn apa yg ditentukan Allah. Pasti ada berita gembira di hujung cerita.





Yakinlah, Allah bagi hujan kat kita sebab Allah nak bagi pelangi.




Saturday, June 25, 2016

USMKLE : Congratulations seniors !

Alhamdulillah alhamdulillah :)
All of our 5th year seniors pass final year with flying colors.
You are now out of hot frying pan.
Next, ready for grill? Hehe

Wish you all the best for houseman-ship.
Doakan kami juga :)
Surely will miss all of you. 


p/s : im getting older too