Sunday, February 18, 2018

Two Is Better Than One

"So maybe it's true that I can't live without you
And maybe two is better than one"

Lately, I am so fall in love with this lyrics by Taylor Swift. Two is better than one. Dulu pun suka dengar lagu ni, tapi sbb yang tak matured la. Huhu. But now, the whole situation has changed. :)


*****

Harini rasa agak tak bermaya. Sebab tak dapat coklat kot? :p 
Dan Allah hadiahkan seseorang untuk pergi teman makan kek dkt Wild Sugar. Tapi ada jugak rasa nak pergi makan kek sorang-sorang. Something got so mixed up in my mind and i just need fresh air. Tapi Kak X ni nak ikut jugak. So, okay, jom lah. 

Kak X ni, she really an inspiration to me. Diuji berkali-kali, tapi dia tetap kuat, well, of course, mestilah ada air mata yang menitis di awal ujian tu kan. (And dia dikenali sebagai seorang yang agak berahsia). I asked her, 

.....

Me : Akak, apa yang buatkan akak kuat? I mean, akak pernah tak salahkan DnT ke?

X : Hmm.. tak pulak. Akk rasa, DnT ni yang kuatkan akak. Kan awak tahu, dulu akak tak ramai kawan. Tapi alhamdulillah, dalam DnT, akak rasa dihargai. Lagipun, DnT kan penyelamat. Akak nak selamat dkt dunia, tapi takkan akak nak tinggalkan DnT kan?

Me : Betul.. (Subhanallah, serious dalam hati rasa wow! sgt).

X : Lagipun, ye lah awal2 akak down sbb ujian tu, tapi sekarang akak lebih risau kan orang sekeliling akak. Macam mana penerimaan mereka pada apa yang akak sampaikan. Macam mana parents akak punya reaction.

Me : Akak ni kuat lah. Akak ok tak sekarang? :(

.....

Tiba-tiba lepas Maghrib dapat satu gambar dari akak tu, she said

X : This is how I feel right now. (gambar orang kat tengah2 between hope and fear).

Me : It's okay akak. You are an inspiration to me. Akak kuat. Be strong. It's okay to express your feelings. Let others know how you feel.

X : Akak belajar express kan perasaan akak lepas kawan dengan awak & M.. :'D

Me : It's okay. Two is better than one. ;)


*****

Ada beberapa akhawat, yang sangat perahsia. Then I told one of them yang rapat dengan aku, "Cerita je. Walaupun I cant help you that much, at least kita akan rasa lega bila cerita kan someone." 

Sebab tu Allah ciptakan manusia, untuk melengkapi each other. Ya, memang yang pertama kita rujuk bila ada masalah ialah Allah. Tapi Allah tak menidakkan bahawa naluri dan fitrah seorang manusia itu ialah untuk didengari dan ditemani. That's why Allah menciptakan Hawa untuk menemani dan menguatkan Adam.

Same goes to our ukhuwah. Your akhawat mungkin tak dapat menyelasaikan masalah tu, tapi at least, ada someone yang boleh menguatkan kita dengan kata-katanya.

*****

Pada saat ni, I really want to thank my akhawats and also my bffs yang jauh di Malaysia, who keep on motivating me since my first year in India. Only Allah knows how important they are to me.

Oleh itu, duhai diri sendiri, stop lah sedih sorang-sorang. Stop rasa diri tak dihargai. For in reality, there are lots of people who care for you. And do not forget, Allah loves you more than you can imagine.


"Sesungguhnya, orang-orang mukmin itu bersaudara" (al-Hujurat :10)

Wednesday, November 15, 2017

Andai Itu Syurga

Aku suka tempat percutian yang sejuk. 
Cameron Highland, Genting Highland. 
Dan berangan nak pergi Swiss. Hihi.

*****
Dari dalam kereta, dah nampak satu hotel yang bercirikan bangunan Inggeris, tersergam indah nun di atas bukit. Dan hotel tu diliputi kabus-kabus, menandakan cuaca yang nyaman di atas sana. Wahh cantiknyaaa!! Rasa nak stay dalam hotel tu je. Tapi, ayah kata, "Nanti. Kita pergi beli coklat dulu."
So, kitorang pun pergi beli coklat. Dalam shopping mall tu, baaanyakkk sangat coklat dan kitorang beli seolah-olah tak kisah harga coklat tu berapa. Dan ada juga coklat yg tak pernah jumpa dekat Langkawi dan coklat yang tak pernah keluar dalam tv pun ada. This is like heaven!

*****
Itu semua mimpi siang tadi. (hish anak dara tido siang haha)
Lepas 3 bulan di India, untuk menghabiskan sisa-sisa masa di sini, I was mentally, physicall tired! Dengan keadaan kesihatan yang sedikit merosot kali ni. Oh, mungkin effect pergi hospital jauh jugak kot semalam. Semalam pergi hospital jauh, dalam keadaan menahan sakit. (I was trying not to ponteng kelas as long as it was not severe). Dan tengah hari tadi, decide untuk take a rest, sebelum mood cranky.

Masa tidur dalam kepenatan, itu lah mimpinya. Pagi tadi baru je belajar pasal NREM and REM sleep. Dalam REM sleep, kita akan bermimpi. Mdm Sucheta cakap, mimpi ni ialah mimpi yang kita try avoid, mimpi yang kita nak tp tak dapat, ataupun macam2 lah. 

Bila bangun dari mimpi, aku monolog. 'Bestnyaa kalau tu realiti. Macam kat syurga." Tetiba terfikir, kalau itu pun dah kita rasa macam syurga, mesti syurga sebenar lagi indah. Sebab syurga ni ialah apa yang mata tak pernah lihat, dan apa yg akal tak pernah terfikir. Terlalu indah! 

Bila dalam mimpi ayah cakap, "Nanti.", aku terus terfikir, syurga tu bukan senang-senang nak dapat. Perlu dilalui dengan susah payah. Ye lah, Benda yang cantik kan. Dan bukan masanya untuk kita ke syurga, kerana kita belum beramal sehabis baik di dunia.

Dan tiba-tiba, air mata mengalir. Ya Allah, jika syurga itu lebih indah dari mimpi aku, jadikan lah aku salah seorang ahlinya. 

Dan kemudian, aku pergi ke kelas dengan hati yang tenang. Syurga...

Mungkin, mungkin lah, mimpi itu untuk Allah memujuk hati...
Pertolongan Allah kan datang dari pelbagai bentuk ;)

Katakanlah, Mahukah aku khabarkan kepadamu akan yang lebih baik dari semua itu?
Iaitu bagi orang-orang yang bertakwa, disediakan di sisi Tuhan mereka beberapa syurga,
yang mengalir di bawahnya sungai-sungai, mereka kekal di dalamnya.
(3:15)


Image result for beautiful garden


Thursday, May 18, 2017

Makbulkah Doaku?

Allah suka hamba-hambaNya yang berdoa.

Kerana apa manusia perlu berdoa? 
Kerana lemahnya seorang manusia itu, hatta jika Allah tak mengizinkan manusia itu untuk berjalan, maka manusia pun tak dapat berjalan. 
Semuanya atas izin Allah, atas kehendaknya.

Aku juga manusia yang lemah itu.
Seringkali aku terjatuh dalam ruang keinginan yang sama, dan aku berdoa benda yang sama, 
Berulang-ulang kali,
Walaupun aku tahu keinginan itu bukan yang terbaik untuk aku.
Tapi, 
Biasa lah manusia, 
Kadang hatinya hanya merasa puas apabila keinginannya tercapai.
Kadang hatinya meronta selagi hajatnya tidak dipenuhi.
Itu lah manusia. 
Yang jiwanya penuh kehendak, yang sentiasa tamak,
Sedangkan acapkali Allah memberitahu,

"...Dan boleh jadi kamu sukakan sesuatu, tetapi ia tidak baik bagimu. Allah mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui."

Hari-hariku membuat aku berfikir,
Perlukah aku berdoa atas benda-benda yang tak pasti?
Berbaloikah aku berdoa untuk benda-benda yang mustahil?
Nah!
Kesalahan besar apabila aku berfikir begitu.
Di mana aku letakkan kebesaran Allah jika aku meragui kekuasaan-Nya?
Sedangkan api yang marak mampu menyelamatkan Nabi Ibrahim,
Sedangkan Nabi Isa diangkat ke langit saat baginda akan dibunuh,
Sedangkan Rasulullah saw terselamat dari jejak kaum musyrikin saat berlindung di gua Tsur.

Bukti apa lagi yang kita inginkan untuk kita yakin akan kekuasaan-Nya?
Ya, kita hanya manusia biasa untuk mendapat mukjizat seperti para Nabi.
Tapi lupakah kita pada kekuasaan Dia saat Dia membantu kita dalam kesusahan?
Lupakah kita pada Dia yang telah memberi nikmat dan rezeki yang banyak?
Lupakah kita pada Dia yang telah menarik kita dari terjatuh ke dalam lubang jahiliah?

Semoga kau dan aku tak pernah berhenti dan tak pernah jemu berdoa.
Serahkan padaNya dan redha.
Tak perlu ada kerisauan di hati,
Tak perlu ada riak sedih di wajah.
Semuanya pasti ada hikmah.
Aku pasti!



Image result for allah suka hambanya yang meminta