Sunday, February 18, 2018

Two Is Better Than One

"So maybe it's true that I can't live without you
And maybe two is better than one"

Lately, I am so fall in love with this lyrics by Taylor Swift. Two is better than one. Dulu pun suka dengar lagu ni, tapi sbb yang tak matured la. Huhu. But now, the whole situation has changed. :)


*****

Harini rasa agak tak bermaya. Sebab tak dapat coklat kot? :p 
Dan Allah hadiahkan seseorang untuk pergi teman makan kek dkt Wild Sugar. Tapi ada jugak rasa nak pergi makan kek sorang-sorang. Something got so mixed up in my mind and i just need fresh air. Tapi Kak X ni nak ikut jugak. So, okay, jom lah. 

Kak X ni, she really an inspiration to me. Diuji berkali-kali, tapi dia tetap kuat, well, of course, mestilah ada air mata yang menitis di awal ujian tu kan. (And dia dikenali sebagai seorang yang agak berahsia). I asked her, 

.....

Me : Akak, apa yang buatkan akak kuat? I mean, akak pernah tak salahkan DnT ke?

X : Hmm.. tak pulak. Akk rasa, DnT ni yang kuatkan akak. Kan awak tahu, dulu akak tak ramai kawan. Tapi alhamdulillah, dalam DnT, akak rasa dihargai. Lagipun, DnT kan penyelamat. Akak nak selamat dkt dunia, tapi takkan akak nak tinggalkan DnT kan?

Me : Betul.. (Subhanallah, serious dalam hati rasa wow! sgt).

X : Lagipun, ye lah awal2 akak down sbb ujian tu, tapi sekarang akak lebih risau kan orang sekeliling akak. Macam mana penerimaan mereka pada apa yang akak sampaikan. Macam mana parents akak punya reaction.

Me : Akak ni kuat lah. Akak ok tak sekarang? :(

.....

Tiba-tiba lepas Maghrib dapat satu gambar dari akak tu, she said

X : This is how I feel right now. (gambar orang kat tengah2 between hope and fear).

Me : It's okay akak. You are an inspiration to me. Akak kuat. Be strong. It's okay to express your feelings. Let others know how you feel.

X : Akak belajar express kan perasaan akak lepas kawan dengan awak & M.. :'D

Me : It's okay. Two is better than one. ;)


*****

Ada beberapa akhawat, yang sangat perahsia. Then I told one of them yang rapat dengan aku, "Cerita je. Walaupun I cant help you that much, at least kita akan rasa lega bila cerita kan someone." 

Sebab tu Allah ciptakan manusia, untuk melengkapi each other. Ya, memang yang pertama kita rujuk bila ada masalah ialah Allah. Tapi Allah tak menidakkan bahawa naluri dan fitrah seorang manusia itu ialah untuk didengari dan ditemani. That's why Allah menciptakan Hawa untuk menemani dan menguatkan Adam.

Same goes to our ukhuwah. Your akhawat mungkin tak dapat menyelasaikan masalah tu, tapi at least, ada someone yang boleh menguatkan kita dengan kata-katanya.

*****

Pada saat ni, I really want to thank my akhawats and also my bffs yang jauh di Malaysia, who keep on motivating me since my first year in India. Only Allah knows how important they are to me.

Oleh itu, duhai diri sendiri, stop lah sedih sorang-sorang. Stop rasa diri tak dihargai. For in reality, there are lots of people who care for you. And do not forget, Allah loves you more than you can imagine.


"Sesungguhnya, orang-orang mukmin itu bersaudara" (al-Hujurat :10)

1 comment:

sy ae said...

I guess one of so secretive friends of yours is me. Is it?

And you always got the key to open up the secrets.
So pls keep doing that because somehow I dont find the door to open up and its sucks.