Thursday, January 8, 2015

Mencari Harun Ku

Dalam hidup ni, 
Ada ketika kita rasa lemah.
Ada ketika kita hampir jatuh.
Dan ada ketika kita inginkan peneman.

Lagi-lagi dalam D&T. Kadang-kadang bila kita mendapat penolakan, kita memang kuat. Sebab adanya Allah. Tapi tak dapat dinafikan ada waktu waktu yang kita inginkan seseorang. Cukup untuk mendengar luahan hati.

Dulu aku rasa DnT ni dipenuhi bunga-bunga dan wangian harum. 
Eh, rupanya salah. Betullah, Allah akan uji kita sikit-sikit. Sesuai dengan kemampuan kita.

Dan kadang-kadang aku rasa,
Tak mampu,
Tak kuat,
Susah,
Lemah,
Macam-macam lagi.

Tapi, Allah menghantar tentera-tentera Dia untuk membangkitkan semula jiwa yang hampir layu. Saat Hydrochloric Acid menyerang bertubi-tubi, ada yang sudi menjadi tukang urut dan tukang masak. Saat nak keluar ke Reliance sorang diri, ada yang menemankan (sebab katanya bahaya :p ). Dan paling yang membuatkan aku kuat, bila orang yang tak pernah berborak panjang, kini kami duduk berdua di kedai kopi sambil berborak panjang. (ok tipu. India takde kedai kopi)

Seperti Nabi Musa yang memerlukan Nabi Harun, seperti itu jugak kita memerlukan Harun (versi akhawat) di sisi kita. Dan aku harap, Harun ini akan sentiasa mengigatkan aku kepada Allah, menaikkan aku ketika jatuh, dan bersama-sama aku dalam DnT.

***
'Kenapa dalam al-Quran banyak kisah Nabi Musa?'

'Sebab Nabi Musa banyak persamaan dengan kita.' 

'Apa yang sama?'

'Nabi Musa pernah bunuh orang, (kita tak lah kan inshaAllah) tak sabar, panas baran dan terutamanya gagap. Tiba-tiba Allah lantik jadi Nabi dan suruh berdakwah dekat Firaun. Kalau Nabi Musa mampu, kenapa tidak kita?'

No comments: