Thursday, November 7, 2013

Appendix Surgery

Alhamdulillah, 1st november 2013 hari tu, saya selamat dibedah. appendix surgery. 
sebenarnya saya bukan appendicitis, tapi appendix saya kena infection due to previous surgery dan dah bernanah. sebenarnya, tak lah takut sangat sebab ni minor surgery je tapi bila mengenangkan ayah dan ibu jauh kat malaysia, ya Allah, kena kuatlah menghadapi sebarang kemungkinan. 

lepas surgery, saya tak boleh bernafas. doktor kata ada irritation dekat tekak. masa tu, saya rasa macam nyawa dah dekat hujung tanduk. seolah-olah ada bongkah besar yang block hidung ni. doktor cepat2 kasik oxygen mask. masih macam tu jugak. rumet dah cuak sebab baru bagi tahu ayah n ibu yang semuanya ok. tapi Alhamdulillah kali ke-3 baru saya dapat bernafas macam biasa.

ada kawan cakap, "ayu, banyaknya organ kena buang" hehe. mula2 saya macam terfikir, kenapa aku yang kena ea? kena buang adrenal gland, lps tu appendix. tapi Alhamdulillah cepat je Allah jawab. ye lah, sebenarnya semua dalam diri kita ni hak Allah. biarlah Dia nak ambil balik. tugas kita jaga dan guna sebaiknya je. :) 

dan bila ada sorang kawan tanya, "ayu, sedih tak?" alhamdulillah saya tak sedih sebab saya redha dengan sakit yang saya rasa ni sebab kalau nak dibandingkan dengan emotional unstable masa cushing syndrome dulu lagi lah. tapi walau apapun terjadi, semua tu ada hikmahnya. dan setiap kali kita rasa sedih dan kurang bernasib baik, sedarlah bahawa ada orang yang lebih menderita di saat ini. 


1 comment:

Azuwa Liyana said...

Ayu jaga diri baik2 dekat sana tu...Be strong okey!!, Life is not easy as we always think..Take care dear.